✓ Fri fragt ved køb over 599,-⠀ ✓ Hurtig Levering 1-3 hverdage⠀ ✓ 30 dages returret⠀ ★★★★★ på Trustpilot

Sæbebær, sæbenødder

Fakta om sæbebær

Sæbebær, også kaldet sæbenødder eller vaskenødder, er frugten af Sapindus Mukorossi-træet, der vokser i flere forskellige regioner i verden, men som er mest udbredt i Himalayaregionens subtropiske og tropiske områder.

Sæbebær har et naturligt, højt indhold af saponiner, som planten producerer for at beskytte sine frugter mod skadedyrsangreb. Når saponiner kommer i kontakt med vand dannes sæbeagtige emulsioner, som er effektive til bl.a. rengøring og tøjvask. Af samme årsag har man i bl.a. Indien og Kina brugt sæbebær i husholdningen i flere hundrede år.

Saponiner virker effektivt, specielt til tøjvask, fordi de reducerer overfladespændingen i vandet, trænger ind til fedt og snavs, løfter pletter fra stoffet og efterlader det blødt og rent. 

Sapindus Mukorossi med sæbebær sæbenødder

Sapindus Mukorossi-træ med sæbebær 

Produktion af 'Care By Nature' sæbebær

'Care By Nature' sæbebær stammer fra Himalaya og er et 100% naturligt produkt som dyrkes helt uden brug af sprøjtegifte, vækstfremmere eller pesticider, fordi saponinerne, som dannes i bærrene, har en smag, som insekter ikke kan lide, og dermed er træets eget forsvar mod angreb.

Et stort træ kan producere op til 30-35 kg sæbebær om året. Når frugten er moden, kan den høstes og tørres i solen. Skallerne renses, og frøene fjernes for senere at kunne genplantes. Slutteligt pakkes skallerne, som nu er klar til brug.

Ved køb af 'Care By Nature' sæbebær støtter du initiativet Grow Nepal som skaber en fremtid for det nepalesiske folk og som tilskynder en bæredygtig livsstil på tværs af planeten.

De klare fordele ved sæbebær

 • Sæbebær er 100% naturlige og fri for skadelig kemi.
 • Sæbebær er 100% bæredygtige, og deres anvendelse sikrer, at skovrydning i Himalaya reduceres.
 • Sæbebær er skånsomme og allergivenlige og er dermed ideelle til børn og folk med allergier eller følsom hud.
 • Sæbebær er økonomiske og koster kun 1/3 af traditionelt vaskemiddel (ca. 70 øre pr. vask).
 • Sæbebær eliminerer behovet for skyllemiddel ved tøjvask, fordi de naturligt blødgører tøjet.
 • Sæbebær kan bruges i hele husholdningen; som vaskemiddel, rengøringsmiddel, til håndvask, kropsvask, hårshampoo og meget mere.
 • Efter brug kan sæbebærrene smides direkte i skraldespanden eller på komposten.

   Køb sæbebær fra Care By Nature

   Sådan vasker du tøj med sæbebær

   Sæbebær egner sig særligt til kulørt og kogevask fra 30-95 grader samt uld, silke og finvask. Ved hvid vask kan 1/2 dl natron tilsættes som blegemiddel, men tøjet bliver også rent uden. Hvis du vil vaske koldere end 30 grader, kan du lægge sæbebærrene i blød i varmt vand, i fem minutter, før du skal vaske, hvilket vil aktivere saponinerne i skallerne.

   Den samme portion sæbebær kan bruges op til fem gange, inden de er nedbrudt, og ikke længere indeholder saponiner. Vasker du ved over 60 grader, nedbrydes sæbebærrene dog hurtigere, og kan ikke bruges lige så mange gange.

   Når dine sæbebær er udtørrede, blege og sprøde, indeholder de ikke længere saponin og er derfor ikke længere egnede til vask. Smid dem i skraldespanden, eller endnu bedre, i biospanden eller på komposten, hvis du har sådan én.

   Maskinvask med sæbebær

   1. I stedet for almindeligt vaskemiddel lægges fem hele skaller, eller tilsvarende, i den medfølgende bomuldspose. Bor du i et område med meget kalkholdigt vand, kan du med fordel lægge 6 skaller i posen.
   2. Posen bindes og lægges i vasketromlen sammen med tøjet.
   3. Start maskinen på almindelig vis.
   Sæbebær er lugtneutrale og efterlader dit vasketøj rent og blødt. Ønsker du at tilføje duft til dit nyvaskede tøj, kan du dryppe et par dråber vaske duft på bomuldsposen eller i vaskemaskinens rum til skyllemiddel. Vi kan varmt anbefale Forest Fresh eller Summer Garden, som begge har en rensende virkning samt en beroligende effekt og skøn duft. 

    Iblødsætning og håndvask med sæbebær

    Sæbebær egner sig rigtig godt til iblødsætning og håndvask af f.eks. kashmir- og uldtøj. Læg bomuldsposen med sæbebær i en balje vand sammen med tøjet og lad dem klare arbejdet på naturlig og skånsom vis.

    Forbehandling af pletter med pletfjerner af sæbebær

    Fremstil din egen pletfjerner af sæbebær og giv pletter en forbehandling inden du vasker tøjet. Du finder opskriften på hjemmelavet pletfjerner herunder.

     

    Køb sæbebær fra Care By Nature

     

    Opskrifter med sæbebær

    Sæbebær kan bruges til mange andre ting end tøjvask, f.eks. rengøringsmidler og sæber til personlig pleje, som du nemt selv fremstiller. Her har vi samlet en række opskrifter og tips til at udnytte de geniale sæbebær på flere måder.

    Grundsæbe af sæbebær

    Denne grundsæbe af sæbebær er supernem og hurtig at fremstille. Og så danner den udgangspunkt for alle øvrige opskrifter her på siden.

    Tidsforbrug

    Ca. 25 minutter.

    Du skal bruge

    • En gryde og en grydeske.
    • Et klæde til filtréring (den lille bomuldspose, som følger med i købet, er perfekt til formålet. En stofble, et viskestykke eller en strømpe vil også klare opgaven).
    • En beholder til den færdige sæbe, f.eks. et rengjort syltetøjsglas.
    • Ca. 10 hele sæbebær (eller tilsvarende).
    • 1 liter vand.
    • 1 tsk. citronsyre godkendt til levnedsmiddelbrug (kan købes i dagligvarerbutikker).

     Fremgangsmåde

     1. Bring vand og sæbebær i kog og lad det simre i 15-20 minutter.
     2. Tag gryden af varmen og pres forsigtigt, med bagsiden af grydeskeen, de bløde bær sammen for at frigive ekstra saponin fra skallerne.
     3. Filtrér den varme væske gennem et klæde - gerne direkte ned i den beholder du ønsker at opbevare din færdige sæbe i.
     4. For at forlænge sæbens levetid anbefaler jeg, at du tilsætter citronsyre, mens sæben endnu er varm. Rør i sæben indtil citronsyren er opløst. Da sæbebær er et naturprodukt, skal sæben konserveres for at holde sig. Citronsyre er et naturligt konserveringsmiddel.

      For at sikre en effektiv og god sæbe anbefaler jeg, at du kun fremstiller den mængde sæbe, du kan nå at bruge i løbet af en måned. At fremstille sine egne økologiske sæber og rengøringsmidler én gang om måneden er utroligt nemt. Og tænk på alle de kemikalier og plastikbeholdere du vil fjerne fra dit liv. Fantastisk!

      Tips 

      Opbevar din grundsæbe af sæbebær i køleskabet – det vil øge holdbarheden betydeligt.

      Tilsæt en smule eddike og brug din grundsæbe til at fjerne kalk og dårlig lugt, f.eks. i badeværelset.

      Eller tilsæt et par dråber æterisk olie, og du har et skønt og velduftende allround rengøringsmiddel.

       

      Sæbebær-shampoo og håndsæbe

      Shampoo og håndsæbe fremstillet af sæbebær er ideelle til babyer og folk med følsom hud eller allergier. Her får du opskriften på en sæbe, som kan bruges både som shampoo og håndsæbe. Den er helt uden kemi men både mild og yderst effektiv!

      Tidsforbrug

      Ca. 5 minutter i tillæg til fremstilling af grundsæbe af sæbebær (se ovenfor).

      Du skal bruge

      • 1 portion afkølet grundsæbe af sæbebær (se ovenfor).
      • En stavblender og en skål.
      • En beholder til den færdige sæbe. Gamle shampooflasker el.lign. er praktiske, da de ikke går i stykker, hvis du taber dem på badeværelsesgulvet.
      • 1-2 tsk. guar gum (stivelse). Har du ikke guar gum, kan du anvende majsmel eller agar agar. Alle tre ingredienser kan købes i velassorterede dagligvarebutikker, hos Matas eller i helsekostbutikker.
      • Æterisk olie (kan undlades).

      Fremgangsmåde

      1. Tilsæt guar gum eller anden stivelse til grundsæben. Sæbens konsistens er en smagssag. Så prøv dig frem og giv sæben den konsistens, du selv foretrækker. 2 tsk. stivelse pr. ½ liter sæbe vil give en konsistens svarende til konventionelle shampooer.
      2. Blend sæben med en stavblender for at undgå klumper.
      3. Tilsæt din foretrukne æteriske olie for en frisk og velduftende sæbe. 

      Sæben vil skumme til en start og være fyldt med små luftbobler som fortager sig, når sæben falder til ro.

       

      Undgå at få sæben i øjnene når du bader. Saponin svier i øjnene, men er i øvrigt ufarligt.


      Sæbebær-barberskum og fugtgivende, beroligende badesæbe til babyer 

      Barberskum af sæbebær virker rensende, blødgørende og fugtgivende. Den er mild men effektiv og kan derfor også bruges som badesæbe til babyer.

      Tidsforbrug

      Ca. 5 minutter i tillæg til fremstilling af grundsæbe af sæbebær (se ovenfor).

      Du skal bruge

      • 1 portion afkølet grundsæbe af sæbebær med guar gum (se opskrift på sæbebær-shampoo og håndsæbe ovenfor).
      • En stavblender og en skål.
      • En beholder til den færdige sæbe. Gamle bøtter fra cremer eller kosmetik er praktiske, da de som regel kan tåle en utilsigtet tur på badeværelsesgulvet. 
      • 5-6 spsk. olivenolie eller anden naturlig, fugtgivende olie (gerne godkendt til levnedsmiddelbrug).
      • Æterisk olie.

      Fremgangsmåde

      1. Tilsæt olivenolie til grundsæben. Brug i omegnen af 1 spsk. olie pr. deciliter grundsæbe.
      2. Tilsæt æterisk olie, dog kun ganske få dråber ved fremstilling af babysæben.  
      3. Brug en blender til at blande sæben og olien så de danner en emulgeret creme.

      Cremen vil have en blød og luftig konsistens som er ideel til barbering. Desuden har du nu en skøn og fugtgivende badesæbe til babyer. 

      Vær påpasselig med dosseringen af cremer og badesæber til børn og babyer.

      Forbehandlende pletfjerner til tøj af sæbebær

      Du kender det sikkert; der er kommet en plet på tøjet, og du ved, at den ikke vil gå af i vask, med mindre du gør en ekstra indsat med forbehandlende pletfjerner. Her får du opskriften på en pletfjerner uden kemi som både er effektiv og skånsom mod tøjet på samme tid.

      Der er to måder, hvorpå du kan benytte sæbebær som pletfjerner, afhængigt af hvor genstridig en plet der skal bekæmpes:

      Almindelige pletter: Anvend din grundsæbe af sæbebær ved enten af duppe eller sprøjte den på pletten med en forstøver. Gnid sæben ind i pletten og læg tøjet i vaskemaskinen. Vask om normalt.

      Genstridige pletter: Påfør din grundsæbe, tilsat guar gum og vaskeduft direkte på pletten og gnid forsigtigt indtil pletten opløses. Læg tøjet i vaskemaskinen og vask som normalt.

      Stål- og glasrens af sæbebær

      Du tror det nok næppe. Men sæbebær er et fantastisk middel til rengøring af stål og glas. Med denne opskrift får du et fuldstændig fantastisk rengøringsmiddel som hverken vil efterlade streger eller sæbefilm på dine blanke overflader – og det helt uden kemi.

      Bland 2/3 grundsæbe af sæbebær med 1/3 eddike og et par dråber vaskeduft i en forstøver. Spray på overfladen, og tør efter med en fnugfri klud.

      God arbejdslyst!

       

      Køb sæbebær fra Care By Nature