✓ Fri fragt ved køb over 599,-⠀ ✓ Hurtig Levering 1-3 hverdage⠀ ✓ 30 dages returret⠀ ★★★★★ på Trustpilot

Bæredygtige gaver

Inspiration til bæredygtige gaver

Sideløbende med den hyppigere debat om klimaforandringer og vores overforbrug af jordens ressourcer bliver jeg mere og mere splittet omkring det at give og modtage gaver.

Jeg elsker simpelthen at glæde dem jeg holder af med en gave, der viser, at jeg tænker på dem, og at jeg har gjort mig umage med at finde noget, jeg tror, de vil sætte pris på. Og jeg bliver naturligvis også både smigret og glad, når jeg oplever det samme den anden vej.

Men når vi nærmer os højtider og mærkedage, får jeg simpelthen mavepine af dårlig samvittighed over, hvor mange ressourcer der bliver brændt af for at tilfredsstille vores traditioner med at give og modtage gaver. Derfor har jeg samlet et par gode råd, som forhåbentlig kan inspirere til en mere klimavenlig gavmildhed i fremtiden.

Ønskelister er klimavenlige

Det første og mest effektive råd må være, at undgå at give eller få gaver, som ikke bliver brugt. Det giver bare slet ikke mening, hverken for giveren, modtageren eller klimaet.

Vær ikke bleg for at skrive en ønskeliste og sende den til venner og familie. Du øger chancen for at modtage en gave, som du bliver glad for. Og så giver du din omgangskreds mulighed for at arbejde inde for nogle rammer i stedet for at lade dem være på bar bund. Ønsk dig ting, som du har brug for. Ting som enten skal erstatte noget du har slidt op, fordi du bruger det hver dag, eller ting som du længe har tænkt på vil kunne lette din hverdag eller gøre den sjovere.

Skal du til fest, på visit eller ønsker du blot at glæde én du holder af med en gave, så tøv ikke med at spørge, hvad de ønsker sig. Og tænk på hvor hyggeligt det kan være at plante et frø af forventningsglæde hos en du holder af.

Føler du alligevel, at det kan blive for anmassende at spørge, hvad andre ønsker sig, eller vil du gerne overraske, så overvej en buket blomster, du selv har plukket, et glas hjemmelavet marmelade eller en dåse hjemmebagte småkager. Jeg lover dig, det er et sikkert hit.

Genbrug – tabu eller cool?

Kan man være bekendt at komme med en gave som er brugt?

Måske du har en vase, som du ikke længere bruger, men tænker at den vil passe perfekt ind hos din veninde. Eller måske dine børn er blevet for store til babylegetøj, spil eller et lækkert stykke tøj, som din nevø eller niece netop er blevet stor nok til. Kan man være bekendt at hive noget ud af eget skab for at pakke det ind og forære det væk som en gave? Det mener jeg klart, at man kan. Så længe det er noget, du har passe godt på, og som du ved vil bringe glæde hos modtageren. Det kan endda være, at der følger et par gode historier eller sjove anekdoter med gaven, som er skønne at kunne viderefortælle.

Er det ok at købe sine gaver i genbrugsbutikker, hvor de ikke kan byttes?

Selvfølgelig er det det. Det vigtigste er, at du har gjort dig umage og fundet noget, som du virkelig har lyst til at give, og som du tror vil bringe glæde.

Og skulle det ske, at gaven ikke passer eller ikke kan bruges, kan den jo altid sælges videre via Den Blå Avis, på et loppemarked eller afleveres en i genbrugsbutik, hvor andre kan få glæde af den.

Kvalitet frem for kvantitet

Hvis du gerne vil gøre dit forbrug mere bæredygtigt, er det en rigtig god idé at gå efter færre, men bedre ting.

Det er klart, at det kan være svært, hvis budgettet ikke er ret stort. Men overvej at gå flere sammen om en gave eller at finde den brugt. Ved sidstnævnte kan der virkelig være mange penge at spare.

Du kan også gå efter ting, som du ved bare holder og holder. Det kunne være en pakke med Bee’s Wrap, som erstatter forbruget af alufolie og plastfilm i køkkenet. Et stykke Bee’s Wrap som bruges jævnligt og som plejes efter anvisningerne vil holde i minimum et år. Eller hvad med en lækker drikkeflaske i rustfrit stål? Flasken kan holde på både varme og kulde, og vil holde i årevis. På den måde vil modtageren af dine gaver ikke kun modtage lækre produkter, men også få muligheden for at nedsætte brugen af engangsplast betragteligt.

Gaveindpakning

Vil du gøre planeten en kæmpe tjeneste, så sig nej tak til glitrende gavepapir i butikkerne og pak i stedet dine gaver smukt ind i gamle papirsposer, avispapir, et stykke stof eller andet, du kan finde på. Pynt gaverne med bånd af jute, hamp, bast eller andet naturligt materiale og giv dem et lækkert touch med en kvist, en tørret blomst fra haven eller andet, som viser, at du har brugt tid på og lagt kærlighed i både indhold og indpakning. Du kan også købe gavepapir af genbrugspapir. Vælg en god og kraftig kvalitet, som kan bruges flere gange. Selv er jeg ret begejstret for det, du finder her

Byt med god samvittighed

Det kan naturligvis ikke undgås, at vi engang imellem rammer forkert med en gave eller at gavekoordineringen er glippet, og flere kommer med det samme. Sørg for at få byttemærker på de gaver du giver væk eller gem fakturaen, hvis du har handlet online. Og lige så vigtigt, hav ikke dårlig samvittighed over at bytte en gave, som du ikke kan bruge. Det giver langt mere mening at bytte til noget du ved, du får brugt end at lade gaven ligge ubrugt i skabet. 

Inspiration til bæredygtige gaver

Er du faret vild i gavejunglen, er der heldigvis masser af steder, hvor du kan finde råd og inspiration.

Gaveraad.dk finder du f.eks. et hav af råd og gode, sjove, kærlige og skønne idéer til gaver til enhver lejlighed og i alle prisklasser. Desuden har siden netop skrevet en rigtig fin guide med idéer til klimavenlige gaver i alle afskygninger.

Et andet sted, der er et besøg værd, er Considershop.dk. Her har to fantastiske kvinder gjort sige særdeles umage med at udvælge og håndplukke særligt bæredygtige produkter fra en række socialt ansvarlige producenter. Produkterne er samlet i færdige gaveæsker og pakket smukt ind. Det er både lækkert og nemt. Du finder bl.a. barselsgaver, værtindegaver, praktiske gaver og meget mere.

Tøv ikke med at glæde dine kære med en gave. Men hvorfor ikke gøre det med klimavenlig omtanke og i samme ombæring være gavmild mod vores vidunderlige planet.

 

GreenGoodsForrige blogindlæg Næste blogindlæg